Smag øl på Esrum Kloster

Fredensborg-egnen er også hjemsted for det gamle Esrum Kloster, som hvert år i maj er rammen om en ganske særlig ølfestival. Her mødes en stor del af de danske mesterbryggere fra den store vifte af nano- og mikrobryggerier, som gennem det seneste årti er skudt op overalt i det danske land.

Man kan smage et hav af forskellige øl, og man kan snakke med brygmestrene selv og høre om, hvordan netop deres øl har opnået den særlige smag og aroma, som den kan byde på.

Lær alt om øl

Er man nybegynder i ølverdenen, er ølfestivalen på Esrum Kloster et fremragende sted at blive klogere på det ædle bryg. Øl er en gammel europæisk tradition, og gennem tiden har man brygget øl til både daglig brug og til fester – og der var stor forskel på det øl, der blev drukket i samfundets forskellige kredse. På gårdene var øllet tyndt og ofte surt, og øllet havde i virkeligheden mest den funktion, at man derved kunne drikke et bryg, hvor vandet var blevet kogt og dermed befriet for bakterier og andre urenheder.

Til festlige lejligheder bryggede man stærkere øl, der blev lagret – også kaldet ‘gammeløl’ – og i adelige kredse og blandt rigmænd var øllet af god kvalitet, hele tiden.

Alt det kan man høre mere om på ølfestivalen, og man kan stort set lære alt om øl. Er man mere garvet ølkender, eller ligefrem selv eksperimenterer med at brygge øl hjemme hos én selv, er der også gode muligheder for at få tips og gode ideer med hjem, så man kan overføre de professionelles kneb til de hjemlige rammer.

Ølfestivalen er ikke bare en fest for det nutidige øl, men også fejring af øllets historie. Det er derfor helt naturligt, at festivalen finder sted i de smukke, historiske rammer, som Esrum Kloster udgør.