En dejlig egn

Når man siger Fredensborg, tænker man i dag som oftest på Fredensborg Slot, som er det helt centrale i den kønne nordsjællandske by. Men hele området er et besøg værd, fordi det er indbegrebet af det, der ofte kaldes Kongernes Nordsjælland – et område præget af de kongelige besiddelser fra gammel tid, smukke skove med masser af vildt og ikke mindst masser af idyl.

Fredensborg ligger lige ved Esrum Sø, og dette navn emmer også af historie. Vi har Esrum Kloster, som er berømt fra historisk tid, og såmænd også en dejlig ost, der kaldes Esrom, men det er en helt anden sag!

Fredensborg Slot

Fredensborg Slot ligger lige ned til Esrum Sø. Parken går helt ned til søens bred, og man kan som turist besøge parken og for eksempel vandre ad den smukke allé, der går ned til Skipperhuset. Her kan man leje en båd eller tage med på en turbåd i den varme sæson.

Slottet er periodisk åbent for besøgende, men ikke altid, idet det også i sommerhalvåret er residens for dronning Margrethe, som elsker dette slot. Det er i dag, og var også i prins Henriks tid, et af kongefamiliens foretrukne slotte, og det kan man godt forstå. Her er familien væk fra hoben af turister ved Amalienborg, der er mulighed for lidt mere privatliv, og hele det smukke slot udstråler en livsglæde, som det må være en fornøjelse af være en del af.

Selve Fredensborg by er et udtryk for en meget dansk provins – kønne huse, en gade, der fører op til slottet, der er det naturlige centrum i byen, og en hyggelig kro, der er åben året rundt. I slottets omgivelser ligger mange flotte embedsboliger fra tidligere tider, og disse er det absolut også værd at tage rundt for at beundre, når man besøger den nordsjællandske kongeby.